TAUNTON GARDENS SHOPPING CENTRE

Triovest

 

Triovest’s goal was to add 140,000 SF of retail space to the existing commercial development.

Our challenges were to rezone the site to allow for a food store use, apply for a variance to the Town of Whitby parking requirement, as on-site parking was not sufficient to provide for the intended increase in GFA, and to work around a stormwater management pond in the centre of the site, which occupies 3.0 acres of land.

Working with the owners’ planning consultant with rezoning, to allow for the food store use, we came to a solution by careful placement of the building footprint to ensure that the site would be fully utilized. In addition, parking studies and supporting documents were submitted to support a reduced parking requirement and variance. SMV worked closely with the owner, tenants and municipal officials to oversee the successful approvals.

The key to the success of this project was to understand and meet the client’s and various tenant needs. Although a major portion of the site is occupied by a stormwater management pond, a ratio of 11,150 SF of GFA per acre was successfully achieved.

 

Client: Triovest

SMV (Design Architect)